De Wegwijzer risicocommunicatie bestaat uit twee delen:
Deel I bestaat uit de volgende hoofdstukken:
- Hoofdstuk 1 geeft achtergrondinformatie over de Wegwijzer en leidt het onderwerp risicocommunicatie in.
- In hoofdstuk 2 staat wat risicocommunicatie is. We bespreken de functie, positie, wetenschappelijke inzichten over risicoperceptie en de impact op kennis, houding en gedrag.
- Factoren en Actoren van risicocommunicatie staan in hoofdstuk 3. Aan bod komen bestuurlijke dilemma’s en afwegingen, en de rol van communicatieadviseurs en van de overige (ambtelijke) spelers.
- Hoofstuk 4 geeft een stap-voor-stap beschrijving van het riscocommunicatieproces. Dit stappenplan vindt u ook op de binnenflap van deze Wegwijzer.
- Hoofdstuk 5 bevat een model voor publieksonderzoek: hoe kunt u informatie over de potentiële doelgroepen vergaren en met die kennis een risicocommunicatietraject op maat uitzetten. Daarnaast geven we een mogelijke vertaling van de uitkomsten van het publieksonderzoek.
- In hoofdstuk 6 vindt u een stappenplan voor het opstellen van een communicatieplan voor risicocommunicatie. Hier kunt u lezen welke actie op welke plek in het proces thuishoort.
- Als bijlage is de standaard vragenlijst voor het uitvoeren van publieksonderzoek.
U kunt deze vragenlijst ook downloaden op www.ipo.nl, zodat u hem voor eigen gebruik
kunt bewerken.
Deel II bestaat uit twee onderdelen:
- Het conceptueel kader. Met dit theoretische kader, reflecties en discussies kunt u zich in de achtergronden en theorieën verdiepen.
- Een omschrijving van de pilotprojecten in de gemeenten Haarlemmermeer en Oss.
Toegevoegd zijn de communicatiemiddelen die de gemeente Haarlemmermeer met behulp
van deze Wegwijzer heeft ontwikkeld en gebruikt.